In memoriam Piter Zwart

SNAKKERBUREN Piter Zwart uit Snakkerburen die zich jaren met hart en ziel inzette voor de Friese cultuur en daarom eind vorig jaar nog een koninklijke onderscheiding kreeg, is op 2 maart 2024 op zestigjarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ziek.


In een recent interview in de Leeuwarder Courant benadrukte hij nog eens hoe belangrijk het volgens hem is om cultuur als Friese gemeenschap te omarmen en te koesteren. ,,Kultuer is foar eltsenien’’, vond hij. De titel ‘cultuurman’ beviel hem wel, zei hij toen ook. ,,Kultuerman, soks fyn ik wol by my passen. In moai wurd ek. Ja, kultuerman, dat bin ik eins wol.’’

Zwart was, behalve 23 jaar lang werkzaam voor Omrop Fryslân waar hij verschillende grote projecten leidde en hoofd cultuur was, in zijn vrije tijd voorzitter van het iepenloftspul in Snakkerburen en bestuurslid bij de koepelorganisatie voor amateur toneelverenigingen in Friesland. In die hoedanigheid zette hij het schrijversproject IepenDoEk op, waarbij nieuwe stukken voor het amateurtoneel worden geschreven. De laatste jaren werkte hij bij het Noord Nederlands Orkest als teamleider orkestzaken.

Zijn grote passie was toneel; een leven lang zette hij zich hier als vrijwilliger voor in. Hij speelde zelf toneel op de middelbare school en werd liefhebber van iepenloftspullen. Toen Zwart achttien was, debuteerde hij in het tweede iepenloftspul van Menameradiel.

Het acteren beviel hem zo goed dat hij maar liefst vijf keer auditie deed op toneelscholen, maar hij werd niet aangenomen. Hij volgde een opleiding tot leraar handvaardigheid en tekenen, maar bleef, voor zijn eigen plezier, altijd toneelspelen. In 2016 ontving hij zelf een Gouden Gurbe voor Beste Bijrol in Don Juan , een stuk van Snakkerburren. Volgens de jury: ‘Sterk en subtyl aktearwurk mei geweldich stil spyljen’.

Zijn ziekte weerhield Zwart er niet van om de laatste maanden veel te ondernemen. Op goede dagen ging hij er met zijn vrouw Sjoukje Jager op uit, onder meer naar Terschelling, het eiland waar zij elkaar lang geleden ontmoetten. Samen kregen ze twee kinderen, Luka (25) en Emma Rixt (22).


Uit de Leeuwarder Courant d.d. 5 maart 2024