PERSBERICHT – Iepenloftspul Snakkerbuorren speelt ‘Don Juan’

Grootste rokkenjager uit toneelgeschiedenis

Het jawoord spreekt hij uit met een knipoog naar de vrouwelijke dominee, op zijn huwelijksreis bedrijft hij zonder schroom de liefde met twee stewardessen: Don Juan staat bekend als de grootste rokkenjager uit de geschiedenis van het toneel en de literatuur. De amoureuze strapatsen van deze losbol zonder moraal staat dit jaar centraal in het iepenloftspul van Snakkerbuorren.

De Vlaamse schrijver Nathan Vecht – hij schreef onder andere de tv-serie ‘Missie Aarde’ en werkt mee aan programma’s als ‘Koefnoen’ en ‘Klokhuis’ – bewerkte de klassieke komedie ‘Don Juan’ van Molière. Hij verplaatste het verhaal naar onze tijd: Don Juan staat als zoon van een mediamagnaat midden in de wereld van de hedendaagse glitter en glamour.

Volgens regisseur Wouter Daane heeft ‘Don Juan’ 350 jaar na Molière niets aan actualiteit ingeboet. ,,We leven in een tijd en wereld waar door techniek, internet en geld bijna alles kan en bereikbaar is. Een grenzeloze tijd, waarin kiezen voor jezelf en altijd leuke dingen willen doen als de hoogste wijsheid gelden.”

Tegelijk is Don Juan ook een sympathieke schurk die zich niet in enig burgerlijk keurslijf laat persen, die zich op bewonderenswaardige wijze verzet tegen iedere vorm van hypocrisie. Zonder enige compromis jaagt hij zijn eigen genot na, wat de gevolgen daar ook van mogen zijn.

Tineke Hoekstra vertaalde ‘Don Juan’ in het Fries. De voorstellingen worden gespeeld in het gloednieuwe iepenloftteater op de Doarpstún van Snakkerburen.

Te zien op 7 (première), 8, 9, 12, 14, 15 en 16 juli, aanvang 21.00 uur. Kaarten bestellen kan hier.